Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZINÓDUSI FOLYAMAT

Találkozás a szinódusról az újvári ferenceseknél, 2022. március 5.

 

1.Téma: TÁRSAK AZ ÚTON

 

Vélemények, gondolatok:

- Kereszténységet közösségben éljük meg, alapja az Isten és felebarátunk iránti szeretet. Az Örömhírt közösségben tudjuk hirdetni (az alapközösség a család). Elsősorban saját magam megváltoztatása szükséges, ezután leszek képes másokat is megszólíttani. Minden ember egyedi érték, közössen alkotjuk az egységet.

- Az elmúlt 2 évben, a pandémia következtében, éreztük a hiányát a közösségi találkozásoknak.

- A jelenlegi gyors életmód befolyásolja az emberek közötti kapcsolatokat, kevesebb időt áldoznak a kölcsönös beszélgetésekre.

 

Fejlesztési lehetőségek a megfigyelések alapján:

- Nagyobb nyitotság az egyének részéről - Ne legyünk automizált keresztények, szükséges a nyitotság, mások megszólítása (főképpen olyan személyek iránt, akiknek nincs elég bátorságuk közeledni, bekapcsolódni egy új közösségbe), egymás személyes megismerése, szóba állás egymással, aktívan bekapcsolódni a helyi egyház életébe.

Javaslatok:

-             agapé szervezése (alkalmankénk)

-             amennyiben gond akadna fel a hely és időpont lefoglalásával kapcsolatosan a csoport összejovetelének a megszervezésénél, jelenteni a helyi plébániahivatalnak.

 

- Az információcsere, javítása - A helyi egyházban több közösség is működik, de nem tudnak egymás tevékenységeiről, programjairól és így nem tudják kiegészítteni egymást.

Javaslatok:

-             közös faliújságok, hirdetőtáblák létrehozása

-             éves program összeállítása

-  A propagáció, tájékoztatás, hirdetések fejlesztése - Több hívőnek nem volt tudomása, milyen közösségek müködnek a helyi egyházon belül, ami gátolja a közösségek bővülését. Előfordult, hogy nem jutottak el a hívőkhöz az információk a helyi eseményekről.

Javaslatok:

  • közösségi nap szervezése, ahol az egyes helyi közösségek lehetőséget kapnak a bemutatkozásra
  • propagáció a plébánia honlapján

 

- Fiatalok megszólítása, bevonzása - A fiatalokkal, családokkal való törődés legyen a lelkipásztor elsődleges feladata.

Javaslatok:

  • lelkipásztorokat, káplánokat kisegítteni bizonyos feladatok elvégzésénél (pl. temetések elvégzése diakónusok segítségével), hogy több időt szentelhessenek a fiatalok és szüleik, ill. családosok csoportjával. A fiatalokkal, családokkal való törődés legyen a lelkipásztor elsődleges feladata.
  • A lelkipásztorok kimerültségük, kiégésük megelőzése érdekében bevezetni több szabadságot, lelkigyakorlatot.