Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ferences lelkiség

Magyar nyelven itt találsz sok hasznos anyagot.

http://www.ofm.hu


Szlovák nyelven itt lelsz sok hasznos

http://www.frantiskani.sk

angol nyelven...

www.ofm.org">ttp://www.ofm.orgA lelkivezetés

Mit is jelent a lelki vezetés, milyen is legyen a lelki vezető és a lelki vezetett.

I . A lelkivezetés

A lelkivezetést is tanulni kell, folyamatosan alakul ki és érződik hatása.
Egész életre szól, mindenkinek ott, ahol és amilyen helyen van!
"Célja az, hogy behatoljon egy ember életének a felszíne alá, eljusson a világ felé mutatott konvencionális gesztusainak és viselkedésének kulisszái mögé, és felszínre hozza belső szabadságát, legbensőbb igazságát, vagyis azt, amit krisztushasonlóságnak hívunk lelkében."
A legfontosabb a lelkivezetésben: normális, természetes emberi viszony. Jó, ha könnyedén, minden nagyobb feszültség nélkül meg tud az ember nyílni a lelki vezető előtt, mindez segíti a kegyelem művét. Hamis az a tudat, hogy itt félni kell, csak rosszul érezhetem magam. És rossz, ha annak képzelem el, hogy itt mindig csodák történnek, valami olyat, hallok, ami új kinyilatkoztatás, ugyanakkor baj, ha nem fogadom el a számomra nehezet is.
Segít a lelkivezetés, hogy a helyes útra igazodjunk, ill., hogy a szentségeket gyümölcsözően vegyük.
Mit várhatunk a lelkivezetéstől?
Megerősítést abban, amit sejtünk, vagy látunk
Sokszor olyan dolgokat is feltár, amit eddig képtelenek voltunk meglátni.
Személyre szabott segítség lesz.
Nem lesz az ember önfejű, biztos lehet benne, hogy Isten útján halad, ha engedelmes.
Mit nem fog elérni a lelkivezetés?
Nem varázsolja egy kézmozdulattal valósággá a mi határozatlan, nem öntudatos óhajtozásunkat a tökéletesség után.
Nem fog képessé tenni mindannak megszerzésére, ami után kívánkozunk, mert a lelkiélet nem a tökéletesség kívánásán fordul. Az emberek igen gyakran azt gondolják: mindössze egy lelkivezető megerősítésére van szükség és a kívánság máris Isten akaratává alakul, ez sosem lesz így.
II. A lelkivezető

A Szentlélek vezeti; nem hierarchikus, hanem karizmatikus úton.
Nemcsak lelki dolgokkal törődik, az egész személyiséggel van dolga
Segíti a másikat, hogy az felismerje, és kövesse a kegyelem sugallatait, és így elérkezzék ahhoz a célhoz, amely felé Isten irányítja.
A lelkivezető próbálja "megszülni" a tökéletes életet tanítványa lelkében: oktatásával, imájával, életszentségével és példájával.
Saját lelki életére is nagy gondot fordít.
Legyen benne alázat és szeretetből fakadó tisztelet a lelki vezetett iránt.
Olyan bizalmas, baráti légkört alakít ki, hogy mindent fel tudjanak tárni, mert biztos lehet a vezetett, hogy nyíltan és becsületesen fogják a nehézségeket megbeszélni.
André Louf a következőket írja róla: "Olyan ember a lelki vezető, aki egyszerre, apa, anya, testvér és jó barát."
III. A lelkivezetett

Egy-egy Igéért (Isteni Szóért) küzd.
Lelki ember, mindent Isten dicsőségére próbál tenni.
Beissza és a saját életében újraalkotja azt, amit "atyja" életéből és szelleméből merít.
Tárja föl teljesen a lelkét, múltját és jelenét, ha azt akarja, hogy egyről a kettőre jusson. Ez az a hely, ahol a beszéd nem pletyka, rágalom, rossz mondás a másikra, a lehetőség, hogy őszintén elmondja kivel mi a baja, mert csak így lehet segítséget adni.
Az alázat és a bűnbánat szellemében kell közelítenünk, hadd tudja meg a lelkivezető mik nem vagyunk még, és mik vagyunk már.
Vágyainkat, dédelgetett terveinket is elő kell hozni, hogy más megvilágításba kerüljön.
Jó úgy jönni, hogy követem, legyen bármi is, amit mond, hiszen Isten szavát adja. Ilyenkor kapjuk meg az igazi szabadságot! Nem fog letörni bennünk dolgokat, ha mégis, akkor Isten által és Istenért! Soha sem ellenségünk, csak néha nehéz a keresztet hordoznunk.
Örüljünk, ha találtunk és ne a hibáját nézzük, hanem Isten emberét, ezért csak igen súlyos esetben változtassunk! Ha nem találtunk még, akkor próbáljunk meg keresni!!!
 

Hogyan is történik mindez a gyakorlatban?

Ha már találtunk valakit, vagy most nyitunk be reménykedve, akkor a pap legyen bátorító és segítő.
A segítség kérdésekben is kifejeződik: beszéljen egy pár mondatban önmagáról, múltjáról. Mit tesz hétköznapjaiban, mi a foglalkozása, hogyan él stb.
Aztán mit is szeretne letenni az Úr elé
Ezekről bőven van mit beszélni, hogyan lehet másként tenni, mit lehet emberileg változtatni, ill. mit kell Istenre bízni.
Később jönnek azok a kérdések, amik nem szorosan a bűnökhöz tartoznak; akár hivatáskeresés, akár az élethelyzetből adódó nehézségek, problémák megoldása stb.
Sokszor így megy éveken át, csendesen, boldogan és tudva, hogy Isten útján haladok.
Kívánom minden testvéremnek, hogy megízlelje a gyónás-lelkivezetés szépségét, édességét és ebben sohase akadályozzák az emberi gyarlóságok.

(több szerző, pl. Thomas Merton felhasználásával)

 

Lelkigyakorlataink

A lelkigyakorlat nem más, mint Isten előtti megnyílás, mint egy visszatérés ahhoz, akitől az év során sokszor elszakadtunk. Úgyis kifejezhetjük ezt, hogy egy-egy lelkigyakorlat olyan, mint egy váltóállítás, hogy újra a helyes irányba helyezzük magunkat. A zsidóság minden hetedik évben tartott egy ún. "szombat évet", mely azért volt, hogy minden és mindenki visszakerüljön igazi, saját tulajdonába ill. tulajdonosához. Akár egy rabszolga a családjába, akár egy zálogba vett birtok, ház vagy egyéb ingatlan az eredeti tulajdonba. Minden lelkigyakorlat ilyen: a keresztény ember visszakerül igazi tulajdonosának, a Mennyei Atyának birtokába, tenyerébe.
Minden évben adventben (karácsonyra készülve), nagyböjtben (húsvétra készülve).   Ezek időpontjait az azt megelőző időszakokban hirdetjük a szentmisék végén valamint a hirdetőtáblán.